*ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Tί είναι αληθινό;

Ξέρουμε πως η πεποίθηση είναι η βεβαιότητα, η πίστη, η άποψη, η γνώμη, που έχουμε εμείς οι ίδιοι, ότι αυτό που πιστεύουμε, είναι σωστό και ισχύει πραγματικά, ότι είναι αληθινό, αν όχι το μόνο αληθινό. Κάτι που είναι ικανό να υποβάλει την κρίση μας, να μας ενεργοποιήσει θετικά, ή να μας τυφλώσει μπρος σε μια αδικία.

Η απουσία της επίσης δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κενό που κάλλιστα μπορούμε να το εκλάβουμε και σαν κενό νοήματος.

Οι πεποιθήσεις μπορεί να αλλάζουν, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούν ακέραιο όλο τον ψυχικό μηχανισμό που τις στηρίζει και να έχουμε στην πραγματικότητα απλές μεταθέσεις και μετονομασίες.

Υπάρχει τελικά αυτή η ανάγκη για πίστη και βεβαιότητες; Ή αυτή η ερώτηση είναι απλά ρητορική;

Μπροστά σε μια ανατροπή, σε μια αποκαλυπτική στιγμή της αλήθειας, είμαστε ικανοί, μέσω σκέψεων διαγνωστικού χαρακτήρα και  αναζητήσεων να ξεριζώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι των πεποιθήσεών μας;

Μπορούμε να ενστερνιστούμε πεποιθήσεις άλλων; Ακόμα και αγνώστων;

Οι πεποιθήσεις μοιάζουν να είναι τα ευαίσθητα θεμέλια των κοινωνικών δομών, που πολλές φορές χρήζουν προστασίας, ακόμα και από τους διαφωνούντες ή σκεπτικιστές, για να αποφευχθεί μια πιθανή κατάρρευση, την στιγμή μάλιστα που δεν προτείνεται ή δεν υπάρχει συγκεκριμένα μια άλλη σίγουρη δομή, μια άλλη δυνατότητα. Όπως για παράδειγμα η θέση της μητέρας στο “Στο Φάρο” της Β. Γούλφ.

Είναι χαρακτηριστικό στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες όπως αυτή που βιώνουμε, μέλη διαφορετικών κοινοτήτων που χρησιμοποιούν πάνω κάτω την ίδια γλώσσα, τουλάχιστον στις συναλλαγές τους, να παράγουν διαρκώς περισσότερες σημασίες για τις ίδιες έννοιες.

Ο Μπαχτίν υπενθυμίζει ότι, σε επαναστατικές καταστάσεις, οι κοινές λέξεις παίρνουν αντιθετικές έννοιες. Τελικά δεν υπάρχουν “ουδέτερες” λέξεις, αλλά και συμβολισμοί, νεύματα και κινήσεις.

Festivart Donation

Στήριξε την προσπάθεια του Festivart με το ποσό που επιθυμείς.

Στοιχεία Τράπεζας

ΙΒΑΝ: GR87 0172 5230 0055 2308 8002 858

Τράπεζα: Πειραιώς

Δικαιούχος: Σύλλογος Φίλων της Τέχνης

Θες να γίνεις μέρος
του Festivart;

Μπορείς να μας βοηθήσεις σε ότι είσαι καλός!
Στις εκθέσεις, στα πωλήτηρια, σε web, social, σε σκούπισμα, καθάρισμα πατάτας, γόπινγκ και ό,τι σε κάνει έναν ευτυχισμένο εθελοντή.


Hey, drop us a line.

Είμαστε στη διάθεση σας! Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@festivart.gr

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣX